Nasze kulinarne dziedzictwo smaki regionów 2 wrzesień 2017
XVII Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 2 września w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Organizatorami konkursu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląska Izba Rolnicza we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu. Odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.
Uroczystego otwarcia imprezy dokonali: Ewa Mańkowska – Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, Leszek Grala – Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej oraz Izabela Byszewska – Prezes Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie orazdyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetera.
XVII Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 2 września w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Organizatorami konkursu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląska Izba Rolnicza we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu. Odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.
Uroczystego otwarcia imprezy dokonali: Ewa Mańkowska – Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, Leszek Grala – Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej oraz Izabela Byszewska – Prezes Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie orazdyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetera.
Prezes Dolnośląskiej Izby RolniczejPan Leszek Grala witając zgromadzonych gości powiedział, że produkty regionalne osadzone są głęboko w polskiej tradycji. Od lat nie zmienia się zarówno ich receptura, jak i metodologia wytwarzania. Zwrócił uwagę na fakt, iż niezwykle ważne jest gromadzenie i upowszechnianie wiedzy na ich temat, a także dążenie do tego by były wizytówką naszego regionu. Kończąc swoje przemówienie Pan Leszek Grala podziękował gościom za liczne przybycie oraz zaprosił wszystkich zgromadzonych do uczestnictwa w przyszłorocznej edycji konkursu.
Pani Izabela Byszewska Prezes Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie przedstawiła skład komisji konkursowych oraz zasady konkursu.
Komisje konkursowe oceniły 31 regionalnych produktów wystawionych przez 26 dolnośląskich producentów oraz 8 potraw regionalnych.
Przyznano następujące nagrody i wyróżnienia:
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA z Dolnego Śląska:
I miejsce
Restauracja Malarska 25 z Wrocławia za chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie, suma milickiego podanego z grzybową kaszą z Doliny Gryki zsosem z raków oraz fermentowaną gruszką
II miejsce
Restauracja i Pensjonat Hubertówka z Miliczaza faszerowaną dziką kaczkę z nadzieniem z dzikiej gęsi, podaną z marynowanym buraczkiem i sosem żurawinowym z winem i imbirem,przepiórki w sosie z białego wina ze świeżym tymiankiem, koperkiem,śmietanką z suszonymi morelami, z kaszą jaglaną i duszonymi na maśle warzywami, sałatkę z liści świeżego szpinaku i pomidorów
III miejsce
Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy z Siedlęcinaza makaron owsiany z serem i śmietaną kozią oraz
makaron grochowy z pudrem z orzechów nerkowca i polędwicą z ziołami
Wyróżnienie
Koło kulinarnego „Wiem co jem” przy Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach z opiekunem HalinąGulej, za Tradycyjny Rosół domowy i pierś z kaczki w porzeczkowo miodowym sosie
NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska.
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda główna:
GOLONKA SOWIOGÓRSKA Z PIECA Jerzy GawryckiZakład Przetwórstwa Mięsnego z Bielawy
SZYNKA Z GOLĘDZINOWA Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa
Wyróżnienie:
PASZTET DROBIOWY W SŁOIKACH Andrzej GulejGospodarstwo rolne Ciepłowody
UDZIEC WĘDZONY Dawid Występski Gospodarstwo rolne Czernina Górna
KIEŁBASA SUCHA Dariusz Konarski Masarnia Dar-VitSłotwina
Produkty mleczne:
Nagroda główna:
SER ROKPOL – KAMIENNOGÓRSKI SER PLEŚNIOWYSpółdzielnia Mleczarska „KaMos” w Kamiennej Górze
SER GRILLOWY Igor Pietrzyk Sery Ślubowskie ze Ślubowa
Miody:
Nagroda główna:
MIÓD SEKCYJNY LIPOWY W PLASTRACH Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody
MIÓD GRYCZANY Z WYKĄ Bogusława i Jerzy Nawara Pasieka Zuzia
MIÓD LEŚNY Z MASYWU ŚNIEŻNIKA Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow
Wyróżnienie :
MIÓD PSZCZELI FACELIOWY Jolanta MichułkaPietrzyk Gospodarstwo Rolne Ślubów
Przetwory owocowe:
Nagroda główna:
DŻEM Z MALINY LEŚNEJ Z KŁODZKA Zosia Kowalczyk Skarby lasu Kłodzko
Wyróżnienie:
SYROP Z CZARNEGO BZU Paweł Mazur Dary Natury Jaksonów
OCET JABŁKOWO- MALINOWY Maciej Karczewski Maciejowy Sad Lutynia
DŻEM Z JEŻYNY LEŚNEJ z KŁODZKA Eugeniusz Kowalczyk Kłodzko
Przetwory warzywne:
Wyróżnienie:
KISZONE KALAFIORY Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice
GOTOWY SOS POMIDOROWY Rafał MagierowskiHousleit Sp. Z O.O. Wrocław
POMIDORY WIOLETTY Wioletta Skupin Żarki
OGÓREK KWASZONY DĘBOWY Krystyna Michułka Gospodarstwo Rolne Ślubów
Produkty zbożowe:
Nagroda główna:
ŚWIĄTECZNY CHLEB KASZTANOWY Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody
Wyróżnienie:
CHLEB ŻYTNI ZIARNA Anna Różycka – Buszko Piekarnia Vitafit Krajków
Wyroby cukiernicze:
Nagroda główna :
CIASTO JABŁKOWE Z MACIEJOWEGO SADU Ewelina Karczewska Lutynia
Wyróżnienie:
PLACEK KRÓLEWSKI Andrzej GulejGospodarstwo rolne Ciepłowody
Napoje regionalne:
Nagroda główna:
WODA MINERALNA „ANKA” Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A.
Wyróżnienia:
SOK Z KISZONYCH BURAKÓW Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice
HERBATA KACZAWSKA WIELOOWOCOWA – Marta i Maciej Zawierucha Gospodarstwo Rolne Rzeszówek
Inne produkty regionalne:
Wyróżnienie:
FARSZ Z GĘSI – Wiem co jem – koło kulinarne przy Szkole Podstawowej w Ciepłowodach
Produkty nominowane do nagrody „Perła 2017” (wręczenie nastąpi24 września 2017 w trakcie targów Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu):
Potrawa:
RESTAURACJA MALARSKA 25 Z WROCŁAWIA
Chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie Sum milicki podany z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką
Produkty:
SZYNKA GOTOWANA Z JAGODNIKA Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina
KABANOSY GOLĘDZINOWSKIE Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa
MASŁO TRADYCYJNE Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz
MIÓD LEŚNY Z NIEMCZY Maciej Turek Pasieka „Miód od Turka”
MIÓD GRYCZANY Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow
KASZTANY JADALNE Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody
Dagmara Opala