DOLNOŚLĄSKI DZIEŃ SOI 13.09.2019 Inicjatywa białkowa COBORU
W piątek 13 września w Zakładzie Doświadczalnym w Tarnowie koło Ząbkowic Śląskich, należącym do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Zybiszowie, odbyły sięwarsztaty dotyczące uprawy soi zorganizowane w ramach Dolnośląskiego Dnia Soi – „Inicjatywa białkowa COBORU”. Po powitaniu przybyłych gości w tym członków Rady Powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej z Przewodniczącym Panem Wiktorem Skotnickim na czele, spotkanie otworzyła Pani Dyrektor Jadwiga Ciepielska oraz Pan Marcin Włodarczyk. Program obejmował wykłady w postaci prezentacji multimedialnych i pokazów praktycznych prowadzonych przez:
– prof. dr hab. E. S. Gacek – ,, Wyniki prac nad przydatnością odmian soi do uprawy w Polsce”
– prof. dr hab. M. Kozak,, Optymalizacja agrotechniki soi uprawianej na nasiona”
– dr hab. A. Tratwal prof „ Platforma Sygnalizacji Agrofagów – nauka w praktyce rolniczej”
– mgr inż. T. Kulon ,, Plonowanie soi i roślin bobowatych na Dolnym Śląsku”
Zakład w Tarnowie zajmuje się prowadzeniem doświadczeń i ich dokumentowaniem, zgodnie z metodykami obowiązującymi w COBORU, a także upowszechnianiem wiedzy o odmianach roślin uprawnych. W ramach doświadczeń prowadzona jest kolekcja 45 odmian soi i dodatkowo pole produkcyjne. Taka różnorodność jest wynikiem rozszerzenia przez COBORU zakresu badan związanych z soją w ramach tzw. Inicjatywy białkowej. Jej celem jest popularyzacja zwiększenia powierzchni uprawy roślin białkowych i soi, dla poprawy bilansu paszowego w kraju. Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję znaleźć odpowiedzi na wiele pytań i problemów związanych z uprawą soi. Można było zasięgnąć informacji o znaczeniu roślin bobowatych w polskim płodozmianie, w szczególności w aspekcie uwzględnienia roślin wysokobiałkowych jako dopełnienia wymogu zazielenienia oraz prawidłową agrotechniką soi, szczególnie nawożeniem, ochroną i prawidłowym zbiorem soi, minimalizującym straty z przedstawieniem najnowszych rozwiązań technicznych w tym zakresie. Drugą część spotkania stanowiły warsztaty podczas których pokazano uprawy soi na poletkach doświadczalnych. Omówiono podstawowe parametry wilgotności i jakości decydujące o przydatności technologicznej ziarna. Pracownicy Stacji i przedstawiciele hodowców zaprezentowali kolekcję odmian znajdujących się pod oceną SDOO w Tarnowie.