Seminarium wyjazdowe „Współpraca i partnerstwo w rozwoju przedsiębiorczości oraz rynków produktów regionalnych i tradycyjnych”
W dniach 21-23.09.2017 r. rolnicy z terenu powiatów: kłodzkiego, ząbkowickiego, dzierżoniowskiego uczestniczyli w seminarium wyjazdowym do województwa śląskiego oraz małopolskiego. Podczas wyjazdu Dolnośląską Izbę Rolniczą reprezentowali: Elżbieta Ulatowska – Przewodnicząca Komisji Budżetowej oraz delegat do WZ DIR, Grażyna Sadowska – Przewodnicząca Rady Powiatowej DIR w Dzierżoniowie oraz Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich.
W dniach 21-23.09.2017 r. rolnicy z terenu powiatów: kłodzkiego, ząbkowickiego, dzierżoniowskiego uczestniczyli w seminarium wyjazdowym do województwa śląskiego oraz małopolskiego. Podczas wyjazdu Dolnośląską Izbę Rolniczą reprezentowali: Elżbieta Ulatowska – Przewodnicząca Komisji Budżetowej oraz delegat do WZ DIR, Grażyna Sadowska – Przewodnicząca Rady Powiatowej DIR w Dzierżoniowie oraz Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich.Pierwszym punktem wizytacji było spotkanie z przedstawicielami Śląskiej Izby Rolniczej w Centrum Produktu Regionalnego podczas którego została wygłoszona Prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach – jego znaczenia dla zachowania dziedzictwa kulturowego i bioróżnorodności oraz degustacja tradycyjnych serów regionalnych. Ponadto spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń izb oraz nawiązania współpracy.
W dniu 22 września uczestnicy wyjazdu spotkali się w siedzibie Małopolskiej Izby Rolniczej z jej Prezesem – Ryszardem Czaickim. Podczas spotkania został poruszony temat zadań izb rolniczych, ich realizacji oraz planów na przyszłość.
Podczas wyjazdu uczestnicy mieli okazję również spotkać się z Panem Wiesławem Lenik – właścicielem gospodarstwa specjalizującego się w produkcji kiełbasy Lisieckiej, która jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.
Ostatnim punktem wizyty studyjnej było spotkanie z Panią Marią Fila – Prezesem Towarzystwa Miłośników Ziemi Zatorskiej, dzięki której uczestnicy zapoznali się bliżej z historią, zabytkami oraz kulturą Gminy Zator. Nie zabrakło również informacji na temat jednego z małopolskich produktów tradycyjnych – karpia zatorskiego.
K. Wróbel, BT DIR Kłodzko