Wyjazd Studyjny „Produkty Regionalne Szansą Poprawy Konkurencyjności W Unii Europejskiej”
28 listopada rolnicy z terenu powiatu kłodzkiego, ząbkowickiego oraz dzierżoniowskiego uczestniczyli w wyjeździe studyjnym po Ziemi Ząbkowickiej. Dolnośląską Izbę Rolniczą reprezentowali: Elżbieta Ulatowska – Przewodnicząca Komisji Budżetowej oraz delegat do WZ DIR oraz Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich.
28 listopada rolnicy z terenu powiatu kłodzkiego, ząbkowickiego oraz dzierżoniowskiego uczestniczyli w wyjeździe studyjnym po Ziemi Ząbkowickiej. Dolnośląską Izbę Rolniczą reprezentowali: Elżbieta Ulatowska – Przewodnicząca Komisji Budżetowej oraz delegat do WZ DIR oraz Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich.
Pierwszym punktem wyjazdu były warsztaty z warzenia sera w gospodarstwie Państwa Pasternaków w Lutomierzu. W przydomowej serowarni oprócz wiedzy teoretycznej przekazanej przez Panią Stanisławę Pasternak każdy z uczestników otrzymał swoją formę i wyrabiał ser. Podczas pobytu w gospodarstwie córka Pani Stanisławy – Malwina opowiedziała o tym jak krok po kroku rozwijali swoją działalność. Gospodarstwo słynie z pysznego sera podpuszczkowego, ale oprócz tego Panie przygotowują domowe przetwory z warzyw i owoców.
W Kamieńcu Ząbkowickim odwiedziliśmy wytwórnię bombek choinkowych prowadzoną przez Panią Stefanię Lewicką. Każdy według własnego pomysłu mógł ozdobić bombki – to dzięki warsztatom organizowanym w wytwórni.
Ostatnim punktem wyjazdu było spotkanie dotyczące produktów regionalnych, które dotyczyło m.in. produktów regionalnych w naszym regionie, wprowadzania ich do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz roli tradycyjnego żywienia.
Katarzyna Wróbel, BT DIR Kłodzko