Seminarium wyjazdowe Rady Powiatowej DIR w Jeleniej Górze z udziałem licznej grupy rolników w Vernerovicach
W Czechach prywatni rolnicy zawsze mogli budować w swoich gospodarstwach małe ubojnie i przetwórnie mięsa. Nie blokowały tego przepisy unijne ani weterynaria.
W dniu 14 maja br. Rada Powiatowa DIR w Jeleniej Górze uczestniczyła w seminarium wyjazdowym w Vernerovicach koło Broumova na terenie Ekofarmy Bosina. W posiedzeniu uczestniczyli członkowie rady z Przewodniczącym Mirosławem Kaszkurem, który prowadził spotkanie, oraz liczna grupa rolników z czterech powiatów: jeleniogórskiego, kamiennogórskiego, lwóweckiego i lubańskiego (łącznie 35 osób).
Ekofarma Bosina jest gospodarstwem rodzinnym prowadzonym przez małżeństwo Lucię i Jana Bosinów. Gospodarstwo powstało w 2001 r. na bazie dzierżawionego majątku – ziemi i budynków pozostawionych przez byłą spółdzielnię. Z każdym rokiem właściciele powiększali obszar gospodarstwa wykupując ziemię i budynki, remontując je i powiększając stado zwierząt. Stale też mądrze inwestowali w rozwój. Strategicznym kierunkiem inwestowania było ciągłe rozszerzanie produkcji na którą jest wysokie zapotrzebowanie i osiąganie korzystnych cen sprzedaży swoich produktów. Rozszerzali więc produkcję żywca ekologicznego z własnym ubojem, przetwórstwem i sprzedażą detaliczną w sklepie firmowym gospodarstwa.
Aktualnie farma posiada około 360 ha górskich użytków rolnych, w tym tylko 50 ha gruntów ornych, na których uprawia się owies i pszenżyto jako paszę ekologiczną dla trzody chlewnej i drobiu. Stado bydła mięsnego rasy Salers liczy ok. 260 sztuk w tym 110 krów – mamek. Podstawą żywienia bydła są pastwisko, siano, sianokiszonki i kiszonki pozyskiwane z własnych upraw w jakości eko.
Stado trzody chlewnej liczy ok. 250 sztuk świń węgierskiej rasy Mangalica w całorocznym chowie zagrodowym i żywieniem ekologicznym.
Całość produkcji zwierzęcej jest kierowana w rytmie tygodniowym do własnej rzeźni z ubojem, rozbiorem, dojrzewaniem wołowiny, wakowaniem porcji mięsa i produkcją wędlin. Rzeźnia prowadzi także ubój usługowy dla okolicznych gospodarstw, w tym również z Polski.
Ubojnię z przetwórnia wybudowano w latach 2011-2012 ,a więc w czasie gdy w Polsce nie było mowy o takich inwestycjach w gospodarstwach rolników, chociaż obowiązywały w tym czasie w całej Unii Europejskiej takie same przepisy prawne. Należy dodać, że ubojnia i przetwórnia oraz ich wyroby mają także certyfikat bio i certyfikaty na wyrób regionalny.
Firma zdobyła szereg ważnych nagród i wyróżnień. Z myślą o najmłodszych zorganizowano tzw. dziecięcą farmę – gdzie dzieci, ich wycieczki oraz rodziny miejskie mogą poznać różne zwierzęta hodowlane w małych zagródkach, uczestniczyć w ich karmieniu, uprawiać warzywa oraz brać udział w warsztatach i pogadankach.
W br. właściciele farmy rozpoczynają kolejną inwestycję w postaci dużej instalacji fotowoltaicznej na potrzeby gospodarstwa i zakładu przetwórstwa mięsnego (energia słoneczna). Wszyscy uczestnicy seminarium szczegółowo interesowali się funkcjonowaniem ekofarmy i doświadczeniami młodych czeskich rolników. Zadawali liczne pytania i aktywnie dyskutowali na temat możliwości współpracy i przenoszenia tych doświadczeń do swoich gospodarstw.
W programie spotkania przewidziano również degustację wyrobów wyprodukowanych i przetworzonych w ekofarmie, z praktycznym omówieniem procesu dojrzewania mięsa wołowego (co w Polsce nie jest jeszcze powszechnie praktykowane).
W drugim punkcie seminarium uczestnicy wyjazdu zapoznali się z naszym, dolnośląskim przykładem uruchomienia przetwórstwa rolnego w gospodarstwie indywidualnym.
W Krzeszowie gmina Lubawka zapoznaliśmy się z działalnością małej przetwórni mleka należącej do Pana Sylwestra Wańczyka, która wytwarza z własnego mleka wspaniałej jakości różnego rodzaju sery, jogurty i inne wyroby mleczne. Przetwórnia jest ciągle rozbudowywana, a jej wyroby cieszą się olbrzymim powodzeniem. Pan Sylwester poinformował naszych rolników o początkach swojej działalności oraz o uwarunkowaniach i problemach w zakresie przetwórstwa mleka.
Opracował: Andrzej Kamiński