Szkoleniowy wyjazd studyjny
Szkoleniowy wyjazd studyjny pn. „Agrotechniczne aspekty uprawy winorośli i poprawy jakości wina lokalnego”.
Dolnośląska Izba Rolnicza była partnerem wyjazdu studyjnego do saksońskich winnic.
Dotyczył on podnoszenia wiedzy oraz jakości produkowanego na Dolnym Śląsku wina gronowego. Obejmował wizyty w różnych gospodarstwach winiarskich, o zróżnicowanym typie i wielkości produkcji.
Wizyta obejmowała zarówno wizytę u niewielkich prywatnych producentów, w stowarzyszeniu winiarzy oraz w przedsiębiorstwie winiarskim wspieranym przez samorząd Saksonii. W czasie wyjazdu realizowane były wykłady związane z tematyką agrotechniki winorośli, jak również technologii produkcji wina oraz wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie współpracy winiarzy wewnątrz Saksonii jak i poza nią, budowaniu sieci współpracy, tworzeniu marki, jakości wina i systemów oceny jakości tego produktu.
W wyjeździe udział wzięli zarówno producenci, jaki i rolnicy zainteresowani rozpoczęciem działalności winiarskiej oraz naukowcy związani z tematem uprawy winorośli przerobowej i technologii produkcji wina.