Wręczenie nagród na najlepsze sprawozdanie z pobytu w ramach „Poznaj moje gospodarstwo”

W minionym roku Dolnośląska Izba Rolnicza zorganizowała cykl  zajęć edukacyjnych w Gospodarstwie Pasternak w Lutomierzu.  Założeniem projektu „Poznaj gospodarstwo rolne” było zapoznanie odbiorców z pracą rolnika oraz gospodarstwem wiejskim i jego zabudową, upowszechnienie wiedzy na temat pochodzenia żywności a także kształcenie postawy szacunku dla ludzi i przyrody. Dzięki wsparciu Zarządu Dolnośląskiej Izby Rolniczej w projekcie uczestniczyło ponad 200 uczniów z powiatów: wałbrzyskiego, dzierżoniowskiego, świdnickiego, ząbkowickiego i kłodzkiego.

Wizytacja w gospodarstwie składała się z trzech etapów: warsztatów serowarskich, zwiedzania gospodarstwa oraz degustacji. Przed rozpoczęciem warsztatów Uczestnicy otrzymali odzież ochronną, zostali poinstruowani o zasadach zachowania higieny pracy. Tak przygotowani wspólnie z Panią Stanisławą Pasternak rozpoczęli warsztaty serowarskie. Uczniowie otrzymali swoje formy, wybierali zioła i przyprawy a następnie wyrabiali ser. Po warsztatach serowarskich uczniowie mieli możliwość spróbowania wszystkich wyrobów z gospodarstwa od serów aż po przetwory z domowej spiżarni.

Ostatnim punktem programu było zwiedzanie gospodarstwa, podczas którego Pani Agata Sikora z Placówki Terenowej KRUS w Wałbrzychu szczegółowo przekazała dzieciom informacje dotyczące bezpieczeństwa w gospodarstwie.  Uczniowie z bliska mogli zobaczyć zwierzęta, sprzęt rolniczy oraz pomieszczenia gospodarcze. Na zakończenie dzieci mogły kupić wszystkie produkty pochodzące prosto z gospodarstwa.

15 listopada odbyła się ostatnia wizytacja uczniów podczas której Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej Ryszard Borys na ręce Pani Malwiny Pasternak reprezentującej Zagrodę Pasternak złożył podziękowania za zaangażowanie w organizację atrakcji promujących polską wieś.

Projekt realizowany był wspólnie z Gminą Stoszowice, Twierdzą Srebrna Góra oraz Oddziałem Terenowym Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego we Wrocławiu.

05 listopada podczas wizytacji grupy uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Ziębicach Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich Pan Wiktor Skotnicki ogłosił konkurs na najlepsze wypracowanie z pobytu w Gospodarstwie Pasternak. Kierownik PT KRUS w Wałbrzychu Pani Beata Mucha również poparła ten pomysł i wspólnie z Przewodniczącym zachęcili do udziału.

W dniu 23 lutego 2022 odbyło się uroczyste wręczenie nagród za napisane wypracowania w Szkole Podstawowej nr 2 w Ziębicach. W wydarzeniu udział wzięli: Beata Mucha – Kierownik PT KRUS w Wałbrzychu, Agata Sikora – Samodzielny Inspektor, Placówka Terenowa KRUS w Wałbrzychu, Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Ząbkowicach Śląskich, Katarzyna Wróbel – Kierownik BT DIR w Ząbkowicach Śląskich, Andrzej Regner – Dyrektor Gminnego Centrum Edukacji i Sportu w Ziębicach, Mariusz Szczepanowski – Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 w Ziębicach.

Uczennice: Hanna Kuś, Sara Świdzińska i Lena Leśniowska z rąk Przewodniczącego Rady Powiatowej DIR Wiktora Skotnickiego otrzymały nagrody ufundowane przez Dolnośląską Izbę Rolniczą oraz Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych TUW. Pan Beata Mucha – Kierownik PT KRUS w Wałbrzychu dodatkowo wręczyła upominki z materiałami informacyjnymi dot. bezpieczeństwa w gospodarstwie rolnym.

BIP
Fundacja

Fundacja Izydora

Związek Wzajemności Członkowskiej

Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” jest ogólnopolskim, pierwszym reaktywowanym dzięki zmianom w polskim prawie ubezpieczeniowym, towarzystwem korzystającym z wzajemnościowej formuły realizacji ubezpieczeń.

Przydatne linki
Kalendarz