Bydło powróciło na teren Karkonoskiego Parku Narodowego
Jak już informowaliśmy z inicjatywy Rady DIR Powiatu Karkonoskiego doszło w ostatnich miesiącach do kilku spotkań przedstawicieli naszej Rady i zainteresowanych rolników z kierownictwem i specjalistami Karkonoskiego Parku Narodowego. Wspólne starania przyniosły efekt w postaci umowy pomiędzy Karkonoskim Parkiem Narodowym a gospodarstwem rolnika i delegata Pana Wiktora Zimmera z Łomnicy gminy Mysłakowice. Pierwszym areałem na terenie Parku który został przygotowany do wypasu bydła mięsnego jest ok. 5 hektarowy kompleks łąk śródleśnych w pobliżu Zachełmia Dolnego przy szlaku na Chojnik. Małe stadko krów z cielętami ma do dyspozycji ogrodzony obszar, namiot chroniący przed deszczem i słońcem z zapasem paszy oraz stały dostęp do wody źródlanej. Pierwsze obserwacje wskazują, że w swoim nowym środowisku zwierzęta czują się doskonale. Tak więc po owcach wrzosówkach mamy w Karkonoszach po wielu latach bydło. Kolejne kompleksy pastwisk będą w podobny sposób zagospodarowywane stopniowo. Umowa przewiduje także, że gospodarstwo Pana Zimmera, które stale rozszerza własne przetwórstwo rolne, będzie mogło uruchomić przy szlakach turystycznych własny punkt gastronomiczny z wyrobami regionalnymi.
Opracował: Andrzej Kamiński