Od 1 stycznia 2017 r. zaczęły obowiązywać nowe zasady dotyczące tzw. sprzedaży bezpośredniej żywności wytworzonej przez rolników. Chodzi mianowicie o ustawę z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Niestety akt prawny, który je wprowadza, nie jest jednolitą ustawą, która w sposób przejrzysty opisuje wszystko od A do Z, tylko aktem prawnym nowelizującym inne ustawy. Wprowadza ona nowe regulacje dotyczące sprzedaży bezpośredniej m. in. do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dodatkowo jest uzupełniona kilkoma aktami wykonawczymi w postaci rozporządzeń. Jeżeli dodać jeszcze regulacje unijne, do których ustawa się odnosi, to wszystko już sprawia wrażenie skomplikowanego tworu. Niemniej jednak idea jest wzniosła: życie rolników ma być prostsze.
Podstawowym celem nowych regulacji jest stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.